Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă cea mai răspândită boală cardiovasculară și una dintre probleme majore de sănătate la nivel mondial. În România, peste 40% din populația adultă suferă de HTA.

Dar realitatea sună astfel: doar 50% dintre pacienții hipertensivi sunt diagnosticați. Dintre aceștia, aproximativ jumătate urmează tratamentul. Iar din cei tratați, doar 30% reușesc să atingă țintele terapeutice. Așadar, sub 20% dintre hipertensivi sunt corect tratați!

De ce este important să diagnosticăm, tratăm și să urmărim valorile tensionale? Deoarece HTA crește riscul de accident vascular cerebral, infarct de miocard și alte boli cardiovasculare de până la 5 ori!

Cum definim HTA? O tensiune arterială sistolică (maxima) ≥ 140 mmHg, respectiv tensiune arterială diastolică (minima) ≥ 90 mmHg. Tensiunea trebuie măsurată în repaus, dimineața la trezire sau seara la culcare, 2-3 determinări succesive. În caz de dubiu se poate monta un sistem simplu care măsoară tensiunea arterială pe 24 de ore (ABPM) și care poate pune diagnosticul de certitudine (a se vedea secțiunea de Servicii Medicale) sau poate exclude HTA (HTA de cabinet / de „halat alb”). Ultima definiție și clasificare europeană a HTA este din 2013 și o puteți regăsi mai jos.
Cu toate acestea, recunoscând efectele și complicațiile grave ale valorilor tensionale crescute, ultimul ghid american de HTA (realizat de către ACC și AHA) din 2017 a coborât limita definiției HTA la valori ≥ 130/80 mmHg, tratametul putând fi început încă de la acest nivel.

În concluzie, medicul cardiolog poate să vă evalueze cel mai bine profilul tensiunii arteriale, riscul la care sunteți expus și să ia cele mai bune decizii terapeutice pentru sănătatea dumneavoastră.